Cara-cara menganyam ketupat...
Sebut
saja raya, mesti org akan terfikir pasal juadah2 hari raya... ketupat...
rendang... dan mcm2 lg... tapi, tahukah anda? tidak ramai muda mudi
zaman sekarang yang boleh menganyam ketupat (menganyam ye... bukan
mengayam... =p)... sebenarnya, menganyam ketupat amatlah mudah...
huhuhu... jadi, entri kali ini akan mengajar secara ringkas bagaimana
cara-cara menganyam ketupat...
Langkah 2: buang lidi pada daun kelapa
Langkah 3: Selepas lidi dibuang, jadilah 2 helai daun seperti gmbar di atas
Langkah 4: Lilit 1 bahagian daun kelapa di tangan kanan (kiri pun bleh) sebanyak 4 kali lilit
Langkah
7: Pegang hujung lilitan pd tgn kanan dan tgn kiri dgn erat dan saling
masukkan daun lilitan itu (rujuk gmbar) dan teruskan pada lilitan
seterusnya seperti menganyam tikar
Langkah 8: Teruskan anyaman pada lilitan yg seterusnya...
Langkah 9: Teruskan anyaman pada lilitan yg seterusnya (pd tgn kanan dan kiri)
Langkah
11: Apabila siap anyaman untuk lilitan, anda akan mendapati bahwa
hujung yg kecil bertembung dan hujung yg besar berada pada bucu yg
berlawanan
Langkah 14: Hujung yg besar betemu dan hujung yg kecil berada pada bucu yang berlawanan
Langkah-langkah untuk memasukkan beras:
Langkah 1: Masukkan hujung yg besar ke dalam anyaman kelonsong ketupat
Langkah 2: Jadilah macam gambar di atas
Langkah
3: Pada hujung yg kecil, bukakan sebelah hujung supaya kelihatan lubang
seprti di atas. Masukkan beras sebnyak 1 per 3 kelonsong ketupat
Langkah 4: Selepas memasukkan beras, ikat kedua-dua hujung yg kecil sepeti gmbar di atas
Siaplah
ketupat nasi untuk di makan pada hari raya nanti... huhuhuhu...
sebarang masalah, cadangan atau komen, bleh la komen di sini saja.... =p
0 comments:
Post a Comment